Proud member of Raben Group

Papierloos transport in Benelux is een feit

Thumbnail Papierloos transport in Benelux is een feit 5 mrt 2018

Transportbedrijven en hun opdrachtgevers kunnen vanaf vandaag de digitale vrachtbrief gebruiken. Papierloos transport is vanaf nu mogelijk tussen Nederland, België en Luxemburg en dat levert een voordeel op van 180 tot 200 miljoen euro per jaar. Als het aan de minister van Infrastructuur & Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, ligt wordt de applicatie in de hele EU uitgerold. 

Voordelen
De digitale vrachtbrief is al gemeengoed voor gebruik tussen Frankrijk en Spanje. De Benelux start nu met de proef voor heel Europa die drie jaar duurt. Bij succes kan de digitale vrachtbrief voor heel Europa worden ingevoerd en dat levert de Nederlandse transportsector weer enkele honderden miljoenen euro’s per jaar op.

De digitale nieuwsbrief brengt ook efficiëntiewinst. Opdrachtgevers, de ontvanger en transporteurs kunnen via track & trace de zending volgen. De klant die de zending verwacht weet dan precies op welk moment de vrachtauto bij de ingang van het magazijn staat en die kan ervoor zorgen dat personeel tijdig klaarstaat om de goederen te lossen.

De digitalisering van de vrachtbrief maakt ook het delen van data met andere partijen eenvoudiger en dat biedt kansen. Als de hulpdiensten bijvoorbeeld bij de data kunnen, kan dat de veiligheid op de weg ten goede komen. Is een vrachtauto betrokken bij een ongeluk en ligt de chauffeur bewusteloos in de cabine? Dan kunnen de hulpdiensten door het kenteken van de vrachtauto in te tikken direct zien of er gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Het enthousiasme bij de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) is dus niet verrassend. Voorzitter Arthur van Dijk: ”TLN heeft de ontwikkeling van een standaard voor de digitale vrachtbrief gesteund, mooi dat hij nu in de Benelux grensoverschrijdend gebruikt wordt. Een schoolvoorbeeld van innovatie, waar de hele Europese logistieke sector zijn voordeel mee kan doen.’’

Minister Infrastructuur en Waterstaat enthousiast
Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ligt, gaat heel Europa over op de digitale vrachtbrief. Vandaag bracht zij een bezoek aan onze hoofdvestiging in Etten-Leur. ”De digitale vrachtbrief levert een besparing op van zeker 4,50 euro per brief. Er wordt op alle fronten winst behaald, want het is ook goed voor de veiligheid en het milieu. Dit is voor mij een belangrijke stap op weg naar een digitale, interne markt’’, aldus de minister. Van Nieuwenhuizen liet zich uitvoerig voorlichten door onze medewerkers. Daarna ging ze met een vrachtwagen mee naar Antwerpen om de eerste digitale vrachtbrief te helpen baren. Haar Belgische en Luxemburgse collega’s waren daarbij aanwezig. Vanaf heden hoeft BAS Group in de Benelux voor het transport tussen de drie landen geen papieren vrachtbrieven meer te gebruiken.

Terug naar het overzicht
Corona update
Contact
+31 (0)76 502 77 38 info@bas.eu
Prijsaanvraag
Eenvoudig prijs opvragen voor uw transport

Stap 1 van 7 - Startlocatie

menu
sluiten