Proud member of Raben Group

Nederland scoort hoog op Logistics Performance Index 2016

Thumbnail Nederland scoort hoog op Logistics Performance Index 2016 11 jul 2016

Nederland behoort tot de top 4 van best functionerende logistieke landen ter wereld. Dat concludeert de Wereldbank in een onlangs  gepresenteerd rapport over logistiek, de zogenaamde Logistics Performance Index 2016. Ten opzichte van 2014 heeft Nederland twee plekken ingeleverd. De verschillen aan de top zijn echter bijzonder klein. Daarnaast presteert Nederland op alle indicatoren bijzonder hoog.

Nederland speelt een sleutelrol in de wereldwijde economie door aanbieders en consumenten met elkaar te verbinden. Het belang van de logistieke sector voor de Nederlandse economie is immens (55 miljard euro en 813.000 arbeidsjaren). Gelet op het belang heeft de politiek met het topsectorenbeleid hoge ambities gesteld. Het versterken van de internationale concurrentiepositie van Nederland is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de overheid, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.

Een goede beoordeling is voor landen van groot belang. In het kader van het topsectorenbeleid is één van de ambities van Nederland om in 2020 de nummer één van alle Europese landen in de World Logistics Performance Index te zijn.

World Logistics Performance Index
De World Logistics Performance Index (hierna LPI) is door de Wereldbank ontwikkeld en is een interactieve benchmark op het gebied van logistiek. Het is gemaakt om landen te helpen uitdagingen en kansen te identificeren en aan te geven hoe ze hun performance kunnen verbeteren. De LPI maakt een vergelijking tussen 160 landen en wordt tweejaarlijks uitgevoerd. De LPI geeft een goed beeld hoe landen en regio’s zich tot elkaar verhouden en is in de praktijk de enige objectieve wereldwijde vergelijkingsmaatstaf op logistiek gebied.

Logistics Performance Index 2016
In 2014 werd Nederland, na Duitsland, gescoord als het best functionerende logistieke land ter wereld. Volgens het rapport over 2016 is Nederland voorbij gestreefd door Luxemburg en Zweden. Naast Nederland verliezen in de top 10 ook België en het Verenigd Koninkrijk meerdere plaatsen. Wat opvalt, is dat Nederland op alle indicatoren erg hoog scoort. Dit geldt vooral op de deelgebieden douaneafhandeling (2e), infrastructuur (2e) en kwaliteit dienstverleners (3e).

Voor het jaar 2016 ziet de top 10 er als volgt uit:

Logistics Performance Index Tabel

Terug naar het overzicht
Corona update
Contact
+31 (0)76 502 77 38 info@bas.eu
Prijsaanvraag
Eenvoudig prijs opvragen voor uw transport

Stap 1 van 7 - Startlocatie

menu
sluiten