Proud member of Raben Group

De kosten voor een gemiddelde Belgische wegvervoerder gaan volgend jaar 7,6% omhoog als gevolg van de op 1 april in te voeren kilometerheffing.

Thumbnail De kosten voor een gemiddelde Belgische wegvervoerder gaan volgend jaar 7,6% omhoog als gevolg van de op 1 april in te voeren kilometerheffing. 29 sep 2015

Dat blijkt uit berekeningen van het Instituut weg-Transport en Logistiek België (ITLB). Het ITLB is een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht door overheid en bedrijfsleven in de transportsector als onafhankelijke  denk tank’.

Het ITLB ging bij zijn prognose van de kostenstijging uit van een Euro VI-voertuig in het nationale vervoer dat jaarlijks ruim 72.000 kilometers aflegt. Daarvoor geldt in Vlaanderen en Wallonië straks een tarief van 0,124 euro per kilometer. In Wallonië moet daarover ook nog BTW worden betaald.

Andere uitgangspunten waren onder meer de voorfinanciering van de kilometerheffing, omdat die pas later aan de opdrachtgever kan worden doorberekend, de waarborg van 135 euro voor de on-board unit, de honderd euro installatiekosten en een dag stilstand van het voertuig om het kastje in de cabine te laten inbouwen.

Het ITLB hanteerde een verdeelsleutel van 46% van alle kilometers in Vlaanderen, eveneens 46% in Wallonië en 8% in het Brussels Gewest, waar een hoger tarief per kilometer zal worden berekend. De berekeningen gelden voor voertuigen tot 32 ton. Zwaardere voertuigen krijgen een nog iets hogere kostenstijging te verwerken.

Bron: Nieuwsblad Transport

Terug naar het overzicht
Corona update
Contact
+31 (0)76 502 77 38 info@bas.eu
Prijsaanvraag
Eenvoudig prijs opvragen voor uw transport

Stap 1 van 7 - Startlocatie

menu
sluiten